GENE HOLT

BEELDEN VAN EPOXY EN POLYESTER.

    Gene Holt, 1939, studeerde kunst en architectuur evenals communicatiewetenschappen aan de universiteiten van Minnesota en Wisconsin, U.S.A. Naast schilderen en beeldhouwen bouwde hij een druk werkzaam leven op als journalist van The Star Tribune in Minneapolis en later als international marketing manager voor 3M-company. In deze functie reisde hij geregeld naar het Verre Oosten. Daar werd hij getroffen door de unieke rijkdom aan kunst en cultuur. Op 32-jarige leeftijd gaf Gene zijn officiële baan op om zich volledig te wijden aan het beeldhouwen. Sinds 1971 woont en werkt hij in Nederland.

In zijn beeldhouwwerken zoekt Gene in de meest pure vorm naar de essentie van de beweging van het gekozen onderwerp. Dit leidt vaak tot extreem dunne beeldhouwwerken, soms nauwelijks meer dan een lijn die door de lucht snijdt en in evenwicht is met de ruimte. Zijn beeldhouwwerken kunnen slechts gerealiseerd worden door toepassing van high-tech materialen, zoals epoxy-composieten of polyester. Terwijl een klassiek beeldhouwwerk balans vindt in zichzelf, zoekt het werk van Gene Holt evenwicht met de omringende ruimte. Als deze balans niet aanwezig is roept dit spanning op en vindt er beweging plaats. Het is dit “snijden in de ruimte” dat hem fascineert en van waaruit hij werkt. Niet de vorm op zichzelf, maar de ruimte er om heen maakt de vorm van het object verantwoord en zichtbaar.

Gene exposeert regelmatig met succes in verschillende galerieën in Nederland en werkt in opdracht voor toonaangevende bedrijven en instellingen. Onze galerie stelt zijn nieuwste werken hier nu tentoon.