BIRGITTE BIRNIE

SCHILDERIJEN, FOTO'S EN BANNERS.

   

Birgitte Birnie, Moordrecht 1966, woont en werkt in Eindhoven. Ze volgde de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving te ’s-Hertogenbosch en de Academie St. Joost te Breda.
Birgitte maakt evocatieve schilderijen van uiteenlopende formaten. De getoonde situaties en handelingen zijn alledaags, we zouden er normaal gesproken wellicht geen aandacht aan besteden. Een kind dat drinkt, dat even naar ons opkijkt tijdens zijn spel, of een herinnering aan de zee. Zijn het concrete situaties? Herinneringen?
De transparante, ingetogen manier van schilderen suggereert kortstondig opgeroepen momenten. De monochrome kleurstellingen intensiveren deze ongrijpbare scènes uit de film, die zich doorlopend voor ons afspeelt.
Het intrigerende werk van Birgitte Birnie laat zien dat melancholie ook een lichte variant kent.
Haar werk is te vinden in collecties in binnen- en buitenland. Zij neemt opdrachten aan voor kinderportretten.
Daarnaast doet haar naam opgeld als fotograaf, waarmee ze de vastgelegde beelden verbindt met poëzie en filosofisch getinte teksten en die ze op verschillende materialen -onder andere als banner- uitbeeldt. De kijker wordt sterk uitgenodigd zich persoonlijk te verhouden tot de wereld die hierdoor wordt opgeroepen.