SUSANNE SILVERTANT

SCULPTURALE KERAMIEK

   

Susanne Silvertant Sculpturale Keramiek 

Voor Susanne Silvertant, Heerlen 1961, Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving, ’s-Hertogenbosch, is verbinding het belangrijkste thema van haar werk. Voor haar is kunst een taal. Met haar werk wil zij communicatie tot stand brengen. Zij versterkt deze visie door in sommige objecten tekens te krassen welke verwijzen naar een taal, die niet eenvoudig te duiden is, maar wel zeer intensief haar visie uitdraagt.
Inspiratie vindt zij in de schoonheid van de ruige natuur, een tuin, een landschap of in de architectuur van een stad. Sporen uit het verleden en ontmoetingen met restanten van oude beschavingen in Spanje en Portugal leiden tot een eigentijdse en persoonlijke vormgeving.

Susanne beperkt zich tot de Raku-techniek, welke in grote mate de uitstraling van haar werk bepaalt. Naast karakteristieke doosvormen maakt zij objecten, die uit verschillende delen zijn opgebouwd. Sinds 2007 voegt zij sprankelende elementen van zelf gegoten glas toe. Verweerd glas, gevonden langs de kustlijn, dient als uitgangspunt voor deze ontwikkeling. Door glas te smelten in fijn zand weet Susanne deze verwering te benaderen. De combinatie van keramiek met in glas gegoten koperfolie of -draad versterkt de gelaagdheid van haar vormen. Details uit de natuur, zoals een takje of een mooi verweerde boomstronk afgedrukt in porselein en glas, benadrukken de organische uitstraling.
Susanne werkt vanuit haar atelier in ’s-Hertogenbosch en exposeert veelvuldig in binnen- en buitenland. Haar werk is in diverse particuliere collecties als ook in de openbare ruimten te vinden. Recent bracht zij het boek ‘Susanne Silvertant op de huid’ uit, dat tijdens de expositie in maart/april 2014 in onze galerie te koop is.