THIERRY VELTMAN

WERKEN OP PAPIER, GEMENGDE TECHNIEKEN EN OBJECTEN.

    Thierry Veltman, woonachtig in Dordrecht, stelt zijn leven al meer dan 50 jaar in dienst van de kunst. Naast zijn professionele loopbaan als docent en cursusleider aan het Ichthus College in Rotterdam en oprichter van de studierichting Vormgeving en Communicatie aldaar, kan Thierry Veltman al vanaf zijn vroegste jeugd succesvol zijn uitzonderlijke creativiteit uiten en exposeren. Reeds op 12-jarige leeftijd won hij tijdens de internationale wereldtentoonstelling voor jeugdtekenen in Brazilië de eerste prijs. Ook exposeerde hij als 19-jarige in 1958 zijn tekeningen van de, in opdracht van Bruynzeel, door hem geïnventariseerde delen van het Surinaamse oerwoud. Na zijn opleiding aan de Rietveld Academie in begin jaren zestig exposeerde hij veelvuldig in vooraanstaande galerieën in binnen- en buitenland.
Thierry Veltman bezigt diverse technieken, zoals olieverf op papier of op linnen, potlood- en houtskooltekenen. Ook als keramist is hij beeldend actief. Vanuit kunst- en cultuurhistorisch perspectief houdt hij zich steeds met research bezig om zodoende zijn kunstuitingen te blijven vernieuwen. Hiertoe heeft hij ook twee studiereizen ondernomen naar de Verenigde Staten.
Zijn tropenervaringen in zijn jeugd draagt hij in zijn werk en in zijn gedachtegoed steeds herkenbaar met zich mee.
De 23 werken in deze expositie zijn volstrekt uniek en slaan een nieuwe richting in in zijn toch al omvangrijke oeuvre. De kernwoorden die het universele gebed het “Onze Vader” bevat hebben hem geïnspireerd tot het maken van deze serie schilderijen.
Op eigentijdse wijze en duidelijk herkenbaar met Thierry’s signatuur gaat hij daarbij terug tot de diepste geschiedenis van onze Christelijke religie. Ieder schilderij is voorzien van een explicerende tekst.