HANNEKE BARENDREGT

SCHOONHEID VAN LEEGTE (COLLAGES EN SCHILDERIJEN), BOEKJES EN PANELEN

   
Hanneke Barendregt, Rotterdam 1945. Van oorsprong architect, maar al weer enkele jaren beeldend kunstenaar. Zij ontving haar opleiding aan de St. Joost Academie in Breda, de stad waar zij woont en werkt. Vanuit de architectonische achtergrond fascineert haar de Schoonheid van Leegte. Dat wil zij als kunstenaar verbeelden.
Lege ruimtelijkheid als filosofie is niet nieuw. Architecten en kunstenaars proberen steeds abstracte ideeën om te zetten in een concrete, herkenbare ruimtelijkheid. Hanneke´s projecten richten zich op het samenstellen van nieuwe beelden op basis van bestaande ruimtelijkheid. Oud wordt nieuw, vol wordt leeg. Zo onderzoekt zij de ruimtelijkheid van gebouwen die in het verleden hun nut hebben bewezen tot hedendaagse stedelijkheid en landschappelijke inrichtingen. Vanuit bestaande beelden bouwt zij een nieuwe realiteit, waarin de Schoonheid van Leegte een magische werkelijkheid wordt. 
Hanneke´s werk kenmerkt zich door de seriematige opbouw. Vanuit unieke beelden ontstaan steeds series met een gemeenschappelijk thema. Soms gaat de bundeling zover dat een kunstenaarsboek ontstaat. Zij bouwt haar beelden door het bewerken van collages. Eigengemaakte foto´s van industrieel erfgoed vormen de basis voor haar panelen, terwijl zij vooral krantenfoto´s gebruikt voor haar boekjes. Met betrekking tot kleur is er een sterke neiging vanuit antraciet en aarde tinten te werken met heldere accenten.