MARIANNE Y. NAEREBOUT

SCHILDERIJEN, KERAMIEK, SCULPTUREN, MOZAIEK EN ZEEFDRUKKEN

   
Marianne Y. Naerebout, 1958, Rotterdam, leert als kind in Curaçao al vroeg de grondbeginselen van het tekenen. Terug in Nederland voltooit zij de Pabo en studeert aan de Kunstacademie St. Joost te Breda. Zij werkt als leerkracht in Oman, waar zij voldoende tijd vindt om te schilderen en waar haar eerste exposities plaatsvinden.
Drie jaar later woont en werkt zij 5 jaar in Damascus, Syrië, waarbij de sfeer van de stad haar diep raakt en de geur, krioelende mensen en de belangstelling voor elkaar, haar het gevoel geven hier thuis te zijn. Vervolgens woont zij kort in Maleisië, Albanië en Gabon.
Tijdens het verblijf in deze landen wordt de spiegeling van haar ontwikkeling, uitstraling en levenskracht steeds meer zichtbaar en ontwikkelt haar boodschap - geen grenzen tussen landen, kleur, gevoel en beleving – zich sterker in haar werk.
Eind 1993, terug in Nederland, kijkt Marianne met Oosterse ogen naar de snelheid waarmee het leven zich hier afspeelt. Haar fantasierijke wereld vertaalt zich in haar schilderijen, kleurrijk en levendig. Thema's van volkeren, vogels, vissen en waterslangen vermengen zich met de symboliek van de pre-Columbiaanse indianen.
Vanaf 1994 geeft zij zeefdrukken uit en ontwerpt ze keramiek. Marianne werkt sinds 1997 tien jaar afwisselend in Fort Lauderdale, Florida (Amerika) en Breda. Momenteel verdeelt ze de tijd tussen haar ateliers in Breda, Apricale (Italië) en Arusha (Tanzania).
In 2000 verschijnt Marianne Y.Naerebout in het televisieprogramma ‘De Stoel’ en in 2003 worden er in Nederland en Amerika opnames gemaakt voor het televisieprogramma ‘Van pindakaas tot kaviaar’.
Zij werkt veel in opdracht voor bedrijven en instellingen en verleent regelmatig medewerking – soms samen met Rik Felderhof - aan goede doelen.  
Als beeldend kunstenaar laat Marianne overal haar sporen na. De veelzijdigheid aan
uitingen - schilderijen, zeefdrukken, keramiek, beschilderde- en mozaïeksculpturen - en de eigenwijze vormgeving maken haar kunst bijzonder herkenbaar.
Deze overzichtstentoonstelling toont haar veelzijdigheid in alle facetten.