LENIE SPANJERS

SCHILDERIJEN: ACRYL EN GEMENGDE TECHNIEKEN.

   
Lenie Spanjers(†), acryl en gemengde technieken op doek.
Lenie Spanjers, geboren in Rotterdam, 1938, studeerde aan de Vrije Academie in Den Haag en woonde en werkte tot haar overlijden in augustus 2015 in Breda. Tijdens haar creatieve leven exposeerde zij in veel toonaangevende galerieën in Nederland.
Ze laat een indrukwekkend oeuvre achter waar we u graag kennis mee willen laten maken.

Licht en ruim
De schilderijen zijn overwegend lichte, monumentale, wit transparant, met hier en daar wat kleuraccenten. De lijnvoering is belangrijk. Deze is puur en ongedwongen, impulsief en gevoelig, een soort schriftuur. De werken worden nooit ingelijst omdat dat teveel inkadert. De uitstraling gaat ver buiten het afgebeelde. De schilderijen bepalen daardoor de sfeer en de ruimte waarin ze hangen.
Het verfoppervlak van de schilderijen is soms heel wisselend van karakter; glad wisselt af met pasteus en glanzend met mat. Er zitten allerlei nuances in. Uit de witte massa duiken lijnen en vlakken op. Grillig en donker van toon, soms een heldere kleurtoets.
In haar werk verwerkte ze persoonlijke ervaringen en emoties. Voor de toeschouwer is dit persoonlijke niet relevant, omdat iedereen die zich met naar schilderijen wil verbinden, zijn eigen ervaringen daaraan koppelt. En dat is goed.