MARIE JOSť AMMANN

SCHILDERIJEN IN ACRYL, OLIE EN ENCAUSTIEK OP LINNEN, DOEK EN PANEEL

   
Marie-José Ammann, Tilburg 1953, is sinds 1987 zelfstandig kunstenaar en docent, en op andere wijzen actief binnen de beeldende kunst. Zij is na haar opleiding mede gevormd door studies bij kunstenaars in Italië, Duitsland en Frankrijk en ook door grafische cursussen in Hamburg en 's-Hertogenbosch.
Ammann is sterk geboeid door de natuur en door landschappen, soms met verrassende perspectieven en onverwachte contrasten. In haar vroege werk is die natuur duidelijk herkenbaar maar haar huidige atelier in het voormalige Huis van Bewaring in ‘s-Hertogenbosch heeft haar geïnspireerd tot meer geabstraheerde vormen, met minder duidelijk herkenbare motieven. Zij vertaalt daarbij, in een volledige vrijheid, de inspiraties vanuit de natuur naar haar eigen beelden waarbij lijnen, lussen, vlakken en patronen, door een geheel zelf ontwikkelde methodiek, samen een machtig geheel vormen.
Marie-José weegt daarbij steeds intens de vormen, kleuren en composities af die in een langdurig proces leiden tot het uiteindelijke totaalbeeld, waarbij zij het materiaal volledig beheerst en daar waar gewenst het zijn eigen gang laten gaan.
Marie-José Ammannn heeft sinds de jaren tachtig geëxposeerd in zowel Nederland als in Denemarken, Griekenland en Italië. Ze was te gast in de zomer van 2010 in onze galerie.