JAN KETTELERIJ

SCULPTUREN EN INSTALATIES

   
Jan Kettelerij, Steenderen, 1952, kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam en daarna geschoold in ‘werken in marmer’ bij John Fischer in Gorfigliano, Italië is docent, bloemsier- en beeldend kunstenaar. Jan is liefhebber van Minimal-art en Land-art en is geïnspireerd door het werk van David Nash, Andy Goldsworthy, Henri Moore, Barbara Hepworth, Reiner Kriester en Giuseppe Penone.
Jan maakt abstract ruimtelijk werk waarbij, met name het Zeeuwse landschap voor hem een oneindige inspiratiebron is. Dit is ook goed zichtbaar in zijn sculpturen en installaties/assemblages, waarvoor hij uiteenlopende materialen gebruikt, zoals beton, hout, glas, metaal, papier en zelfs mosselschelpen.
Door de installaties aan of in het water te plaatsen intensiveert Jan het beeld van licht, wind, water, ruimte en dijken. Hij combineert vaak geometrische en organische vormen en brengt beweging en rust in evenwicht. Ook voegt hij door herhaling van vormen of de suggestie van beweging, het element tijd toe. Jan gebruikt graag albast waar het licht mooi doorheen valt. Zijn sculpturen verraden zijn florale achtergrond: organische vormen in abstractie. De uiteindelijke vorm van zijn sculpturen komt voort uit een wisselwerking van inspiratie en strijd met de materie.
Jan Kettelerij exposeert regelmatig in galerieën in Nederland en België.
Hij werkt naar eigen ontwerp als ook in opdracht van particulieren, scholen, gemeenten en bedrijven. Hij is lid van de Zeeuwse KunstKring en van Arsis, kunst en sociëteit te Bergen op Zoom en staat ingeschreven bij CBK Zeeland. Jan woont en werkt in Tholen