MARLIES SMEETS

KERAMISCHE OBJECTEN

   

Marlies Smeets: Keramiek en porselein
Marlies Smeets, Thorn 1946, Academie voor Plastische Kunsten te Genk en workshops bij Nederlandse, Belgische en Zuid-Koreaanse keramisten, is geïnspireerd door Philippe Dubuc, An van Hoey, Ana Rosenzweig, Gundi Dietz, Alexandra Engellfriet, Isabelle Lerclerc en Valerie Naciemento.
Hoewel het werk van genoemde keramisten heel divers en uiteenlopend is trekt haar het monumentale, het verstilde en het abstracte het meest aan.
De laatste tijd werkt ze grotendeels met porselein uit verschillende landen en streken. Het werken met porselein is boeiend, spannend en uitdagend en zoeken en aftasten naar wat mogelijk is. Het is steeds een avontuur. Tijdens het ambachtelijke productieproces speelt het materiaal zelf een actieve rol, ontstaan nieuwe ideeën, worden eerdere ideeën verworpen en andere wegen ingeslagen.
Bij Marlies voert intuïtie daarbij de boventoon en de rationele benadering verdwijnt daardoor naar de achtergrond. Dat leidt tot gewaagde ideeën en onmogelijke combinaties waarvan onverwachte resultaten het gevolg kunnen zijn.
Marlies combineert haar - al dan niet geglazuurde - keramiek en porselein met andere materialen zoals, glas, cortenstaal en ijzer, papierklei wat de monumentale uitstraling versterkt. Ze werkt vanuit haar woonhuis/atelier in Hunsel en ziet de expositie in de nazomer van 2012 als een grote uitdaging haar werk aan een groter publiek wereldkundig te maken.