MAJA HOUTMAN

SIERADEN EN ZILVERKUNST

   

Maja Houtman (Arnhem, 1963) volgde haar opleiding aan de Vakschool Schoonhoven (goudsmeden, zilversmeden, filigrain) en bij de Penningwerkplaats van beeldend kunstenaar Pier van Leest. Ruim 15 jaar is zij gefascineerd door een zelf ontwikkelde filigrain- of draadtechniek. Kenmerkend zijn de structuren die ontstaan en de grafische effecten ervan.
De luchtige, maar verrassend stevige “wikkels” vormen colliers, broches, oorhangers en ringen. De kleinere voorwerpen vormen meestal een geheel zelfstandig sieraad. Vooral bij de ringen is dit te zien.
Steeds bedenkt Maja nieuwe vormen, samenvoegingen en variaties, waardoor dit avontuur nog lang niet afgelopen is. Waar Arachne ophield, ging Houtman verder.

Dit resulteerde in museale en particuliere exposities in binnen- en buitenland, waaronder die in het Gemeentemuseum in Den Haag en galerien in Spanje, Polen, Noorwegen, Duitsland, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Met haar werk sleepte Houtman een aantal nationaal en internationaal belangrijke prijzen in de wacht.