SJOERD BRAS

OLIEVERF OP DOEK, DIGITAAL OP DOEK.

   
Sjoerd Bras, Voorburg, 1952, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag, schilderkunst en de Vrij Academie Den Haag, beeldhouwen.
Hoewel de figuratieve aspecten in zijn werk nog steeds een belangrijke plaats innemen, is dit werk niet meer volledig als zodanig te bestempelen.
Kenmerken voor zijn schilderijen zijn het gebruik van elementen uit de werkelijkheid.
Dat kan een boom, een aardewerken pot, een mens, een gebruiksvoorwerp of een deel van zo'n element zijn. Hij zoekt een hem aansprekende vorm en gaat daarmee aan het werk. Bras vormt, vervormt en herschikt het element, totdat hij dit op een spannende en vervreemdende wijze in een schilderij kan verwerken.
Sjoerd Bras noemt dit werken vanuit een composiet beeld. Het composiete beeld vormt een vervloeiing, die naar een nieuwe werkelijkheid verwijst, een proces waarmee de maker de kijker meeneemt naar een uitkijkpunt in zijn composiete wereld. Het contrast tussen abstractie en realiteit speelt hierin een belangrijke rol. Het werk heeft associaties met zijn persoonlijke belevingswereld, dat gaandeweg vorm krijgt tijdens dit proces.
Toch blijft het beeld iets ongrijpbaars houden, zelfs voor de maker.
Naast de klassieke schildertechnieken is Bras een veelgevraagd schilder van portretten, waarbij zijn oog voor detail en zijn grote kennis van figuratieve technieken veel waardering oogsten.
Hij maakt niet alleen tweedimensionaal werk, maar ook monumentale sculpturen.
Wat in zijn totale oeuvre opvalt is de grote diversiteit, mede gestuurd door het gebruikte materiaal waarin gewerkt wordt. Juist deze diversiteit maakt hem een kunstenaar in wiens werken velen zich herkennen.
Samen met zijn echtgenote Henriette Dingemans vormt hij The Living Image, die onder deze naam opdrachten in de openbare ruimte verwezenlijkt. 
Sjoerd Bras woont en werkt vanuit zijn atelier in Huizen en exposeert veelvuldig in vooraanstaande galerieën in binnen- en buitenland.
Tijdens de voorjaarstentoonstelling van maart 2012  was hij weer een gewaardeerde exposant in onze galerie.