ANNEKE COPPOOLSE

KERAMISCHE SCULPTUREN.

   

Anneke Coppoolse, woonachtig in Middelburg, wil in haar keramisch werk de schoonheid van de natuur in organische of geabstraheerde vorm tot uiting brengen. In haar werk ligt de nadruk op beweging, niet alleen van water, maar de oneindige beweging in het algemeen, gebaseerd op de filosofie dat alles verbonden is en deel uitmaakt van een groter geheel, dat zich in golfbeweging ontwikkelt. Haar filosofie wordt het beste weergegeven in objecten waarin de organische oerkracht van de natuur wordt verbeeld.
Ritme is het bepalend element in de keramiek van Anneke Coppoolse en zet zich voort in de ruimte om het beeld. De ritmische golfbeweging ontwikkelt zich en is uiting van en metafoor voor beweging en groei, welke dé uitdagende inspiratiebronnen blijven.
Anneke weet water en wind te vangen in subtiele sculpturen van chamotte klei. Elk beeld bestaat uit losse segmenten, uit platen klei gesneden, die ritmisch gevormd zijn en met elkaar een groter ritme verbeelden. Haar vormentaal kenmerkt zich door een combinatie van natuurlijke eenvoud en verwevenheid die blijft boeien. Dit effect bereikt ze door het gebruik van zuivere vormen en het zoeken naar spanning in harmonie. Het spel met schaduwen geeft een levendig effect.  
Glazuur wordt sober, eenvoudig, subtiel en vaak niet gebruikt. Door de lichte tinten van de segmenten krijgt het spel van licht en schaduw alle ruimte.
Beweging komt ook terug in haarmanshoge tuinobjecten. Op ijle staven roestvrij staal plaatst zij vormen gebaseerd op circel, rechthoek of driehoek. De golvende beweging kan hier bijvoorbeeld ook de vleugelslag van een vogel suggeren.